Laman Web Rasmi
Pejabat Daerah Dan Tanah Kuala Nerus
" Seiring Transformasi, Kuala Nerus Menuju Maju "
Latar Belakang Daerah Kuala Nerus PDF Cetak E-mail
Oleh Administrator   
Isnin, 04 Januari 2016 00:00

Kuala Nerus merupakan daerah baru di Negeri Terengganu. Daerah ini telah diisytiharkan secara rasminya sebagai daerah baru oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri dalam lawatan rasmi beliau ke Majlis Pecah Tanah Hospital Pengajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) pada 18 September 2014 yang lalu.

Persempadanan Daerah Kuala Nerus umumnya merangkumi utara Sungai Nerus sehingga ke sempadan Daerah Setiu. Ia melibatkan Mukim Kuala Nerus, Mukim Batu Rakit, Mukim Pulau Redang dan Mukim Pakoh. Mukim Pakoh adalah satu Mukim baru yang asalnya berada dalam Mukim Belara. Keluasan Daerah Kuala Terengganu yang asalnya seluas 60,773.60 Hektar berkurang menjadi 21,021.47 Hektar manakala 39,752.13 Hektar (65%) kini berada dalam daerah baru Kuala Nerus. Daerah ini mempunyai anggaran jumlah penduduk seramai 200,000 orang dan terdapat 105 JKKK dalam pentadbiran Daerah Kuala Nerus.


Majlis Peletakan Batu Asas Pusat Pentadbiran Daerah Kuala Nerus di Kampung Baroh Tok Jiring, Kuala Nerus telah disempurnakan pada 09 Mei 2015 oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin. Pusat Pentadbiran Daerah Kuala Nerus telah diisytiharkan sebagai Bandar Al-Wathiqu Billah oleh Sultan Terengganu sempena Ulang Tahun ke 53 Keputeraan Sultan Terengganu.

Pembangunan Bandar Al-Watiqu Billah yang menjadi pusat pentadbiran dan komersil Daerah Kuala Nerus seluas 187 hektar akan bermula pada tahun ini dengan kos RM600 juta dan akan siap dalam tempoh lima tahun.

Pusat Pentadbiran Daerah Kuala Nerus mempunyai keluasan 187.76 Hektar. Di sini akan menempatkan bangunan Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Nerus, bangunan gunasama Kerajaan Negeri, bangunan gunasama Kerajaan Persekutuan, pusat komersial, dan kemudahan-kemudahan lain. Secara umumnya, pembangunan di Pusat Pentadbiran Daerah Kuala Nerus adalah berkonsepkan Modern & Green City”.

Daerah Kuala Nerus tersedia dengan kewujudan institusi-Institusi pendidikan yang menjadikannya sebagai Lembah Ilmu. Ini adalah sejajar dengan gelaran Negeri Terengganu sebagai Anjung Ilmu. Selain daripada itu, gugusan kepulauan yang wujud di perairan Kuala Nerus seperti, Pulau Redang, Pulau Bidong, Pulau Gelok, Pulau Karah dan sebelas pulau-pulau kecil yang lain menjadikan Kuala Nerus berpotensi untuk berkembang sebagai daerah pelancongan yang bertaraf antarabangsa.

Uniknya Kuala Nerus kerana daerah ini merupakan ‘Pintu Gerbang’ utama ke Negeri Terengganu kerana di sini terdapatnya Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud di Telaga Batin dan juga Pintu Keluar Lebuhraya Pantai Timur II iaitu di Gemuroh.


SEMPADAN DAERAH KUALA NERUS

 

REPLIKA PUSAT PENTADBIRAN DAERAH KUALA NERUS YANG BERKONSEPKAN 'MODERN & GREEN CITY'  DAN AKAN MENJADI  ' MINI PUTRAJAYA ' BAGI RAKYAT TERENGGANU.

Gambar Majlis Peletakan Batu Asas Pusat Pentadbiran Daerah Kuala Nerus yang disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Mizan Zainal Abidin pada 9 Mei 2015 di Kampung Baroh Tok Jiring, Kuala Nerus


 

 

 

 

 

 

DiKemaskini Pada Rabu, 27 Januari 2016 14:23
Jumlah Capaian Ke Laman ini :21465 kali.
 
Alamat Untuk DiHubungi PEJABAT DAERAH DAN TANAH KUALA NERUS
Lot 54998-55003, Jalan Tengku Mohamad, 21200 Kuala Nerus,
Terengganu Darul Iman.
No Telefon Dan Fax TEL PDTKN : +609-6664000
FAX PDTKN:+609-6624000
E-Mail E-mail PDTKN :
ptkn@terengganu.gov.my
pdkn@terengganu.gov.my
Direktori Kakitangan Direktori Kakitangan
Pejabat Daerah Dan Tanah Kuala Nerus
Info
Kaunter Perkhidmatan
Pejabat Daerah Dan Tanah
Kaunter Pendaftaran
Kaunter Bayaran Cukai Tanah
Kaunter Permohonan Tanah dan LMS
Kaunter Penyaksian
(Fungsi di atas dalam proses pembangunan, kesulitan amat dikesali)
Hakcipta Terpelihara © 2015-2016 Pejabat Daerah Dan Tanah Kuala Nerus. All Rights Reserved.
Penafian:Pejabat Daerah Dan Tanah Kuala Nerus tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan
disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada Laman ini.
Sesuai dipapar menggunakan resolusi 1024 x 768, pelayar IE8, Mozilla Firefox
Terma Dan Syarat | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Piagam Pelanggan | Bantuan | Galeri
Di kemaskini Pada :
Rabu 29 July 2020, 12:48
Jumlah Pelawat :
380881
(Statistik Penuh)
Malaysia : http://www.malaysia.gov.my    Kerajaaan Negeri Terengganu : http://www.terengganu.gov.my    Mampu :http://www.mampu.gov.my    MSC Malaysia : http://www.mscmalaysia.gov.my
Ikuti Kami :
FacebookFlickrTwitterFeed

mod_vvisit_counterToday58
mod_vvisit_counterYesterday78
mod_vvisit_counterThis week366
mod_vvisit_counterLast week435
mod_vvisit_counterThis month840
mod_vvisit_counterLast month2126
mod_vvisit_counterAll days380881

QR Kod PDTKN :
QR Kod Pejabat Daerah Dan Tanah Kuala Nerus

t shirt printing machine eco solvent printer Flatbed Printer UV Flatbed Printer UV Printer